Als je PCOS hebt en klaar bent voor een gezin, dan is dit niet altijd makkelijk. Zwanger worden is dan vaak niet vanzelfsprekend en kan voor de nodige teleurstellingen, frustratie en verdriet zorgen.
Sowieso is het al een spannend moment, de keuze te maken ervoor te gaan, toch?! En misschien wel extra met PCOS, omdat je weet niet hoe het loopt.
Uit eigen ervaring en door de verhalen van vele andere vrouwen met PCOS, weet ik dat wanneer de wens voor een kindje duidelijk is, je eigenlijk zo snel mogelijk zwanger wilt raken. Elke maand dat je dan niet zwanger blijkt te zijn is een teleurstelling.
Het gevoel dat je een hopeloos geval bent en het helemaal niet in de hand hebt kan extra frusterend zijn.
Maar geloof me: er zijn stappen die je zelf kunt nemen om de kans op een zwangerschap te vergroten.
Ik kwam er achter dat ik PCOS had voor onze kinderwens speelde. Ik ben toen direct gestart met verschillende aanpassingen en zo kwam mijn cyclus weer op gang. In beide gevallen raakte ik hierdoor snel zwanger toen we daar aan toe waren (bij de eerste na 3 maanden en na 1 maand de tweede keer).
Dus heb je NU de wens om zwanger te worden lees dan onderstaande tips. Maar ook als je weet dat je niet nu, maar ooit wel graag een gezin wilt kun je met de meeste tips al starten.
Ik heb een handige samenvatting gemaakt van dit artikel + extra tips in een download. Zodat je het ook later nog een keer kunt lezen
1. Stoppen met de pil
Ja, best logische eerste stap wanneer je een kinderwens hebt, stoppen met anticonceptie!
Misschien is het wel even een lastig moment voor je. Als je de pil slikt omdat je daarom ‘geen last’ hebt van symptomen (de klachten worden in feite gemaskeerd) kan ik me goed voorstellen dat je bang bent dat je klachten terug zullen komen. Als je de juiste aanpassingen maakt in je levensstijl is de kans groot dat je weinig merkt van PCOS symptomen of dat deze snel weer verdwijnen.
Het is ook het moment dat je gaat zien hoe jouw cyclus verloopt. Wanneer je een stopweek inlast bij de pil, dan krijg je alleen een onttrekkingsbloeding. Wanneer je gestopt bent met de pil is het wachten op je eerste echt natuurlijke menstruatie. Dit kan best even duren, ook als je geen PCOS hebt trouwens. Het verschilt erg per persoon en varieert van een paar weken tot een jaar.
Bedenk je wel dat er vanaf nu al een kans dat je in verwachting raakt. Wil je wel al stoppen met de pil omdat je geen hormonen meer wilt slikken of je cyclus echt wilt monitoren, maar nog echt niet zwanger worden, gebruik dan wel een ander voorbehoedsmiddel zoals een condoom.
2. Start met het aanpassen van je voeding
Om de kans op een zwangerschap te vergroten en om te voorkomen dat de klachten die de pil bij je maskeerde terugkomen, is het belangrijk om je voeding onder de loep te nemen. Hoe en wat je eet, is belangrijk bij het stabiliseren van je hormoonbalans en het stimuleren van je vruchtbaarheid.
Dit is stap 1 als je als vrouw met PCOS je vruchtbaarheid wilt vergroten. Er zijn meerdere onderdelen waaraan je iets kunt doen maar voeding draagt in bijna alle gevallen veel bij aan het gewenste resultaat. Ook wanneer je zwanger raakt is het alleen maar positief voor het kindje dat in je buik groeit als je gezond leeft.
Hou er rekening mee dat het minstens drie maanden duurt voordat een eitje in je eierstokken volledig is volgroeit en tot eisprong komt. Start daarom zo snel mogelijk met het aanpassen van je voeding zodat dit hormoonaal effect heeft.
Waar je direct mee kunt starten is zo natuurlijk mogelijk eten. Dus maak je eten zelf met verse, onbewerkte ingrediënten en vermijd de pakjes en de zakjes uit de supermarkt. En voeg meer groen toe op je bord. Eet je meer groente dan heb je ook minder zin in de minder goede onderdelen van je maaltijd of snacks tussendoor.
Doordat groente weinig koolhydraten bevatten en vol vezels zitten wordt glucose (suiker) langzaam opgenomen in je darmen. Daarnaast zit je ook veel eerder vol wanneer je meer groente eet. Heb je al eens groene smoothies geprobeerd? Dit is een goede en makkelijke manier om meer groente binnen te krijgen.
Ik kan me goed voorstellen dat je veel meer vragen hebt over PCOS Proof Eten. En er is ook veel meer over te vertellen. Hier lees je wat mijn volgorde van aanpak is als je zelf aan de slag wilt.
3. Cyclus bijhouden
Bij PCOS is er soms helemaal geen touw aan vast te knopen, maar hou toch je cyclus bij. Zo kun je ook zien of je aanpassingen effect hebben en of er meer regelmaat komt en je cyclus korter wordt. Het is dan op den duur veel makkelijker om je vruchtbare dagen te berekenen.
Je cyclus bestaat uit twee fases: de fase voor je eisprong en de fase erna. De tweede fase is 14 dagen.(Met nu en dan een verschil van 2 dagen) Dus 14 dagen na je eisprong word je ongesteld. De fase voor de eisprong is veel variabeler en is bij PCOS veelal dus langer.
Het meest vruchtbaar ben je van 3 dagen voor je eisprong tot 1 dag erna. Een vrijgekomen eicel leeft tussen de 12 en 24 uur en een zaadcel tot 72 uur.
In een menstruatiekalender op je telefoon kun je gemakkelijk je cyclus bijhouden. Je geeft hierin aan wanneer je ongesteld bent geworden en je kunt dan op een gegeven moment (wanneer je cyclus regelmatiger is) zien wat je vruchtbare dagen zijn. Heb je een iPhone of Apple Watch? Dan kun je gemakkelijk je cyclus bijhouden in de Gezondheid-app. Maya of Clue zijn andere apps waarmee je je cyclus kunt bijhouden.
Om je vruchtbare dagen vast te stellen kun je ook ovulatietesten doen. Ik scheef eerder al een artikel over ovulatietesten en PCOS.
4. Start met het slikken van foliumzuur en kies de juiste vorm!
Begin met het innemen van foliumzuur op het moment dat je stopt met de anticonceptiepil en zwanger probeert te raken. Door het slikken van foliumzuur (vitamine B11) verklein je namelijk de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip.
De reden dat je start met slikken vóór je zwanger bent is dat de baby zich al ontwikkelt voor jij weet dat je zwanger bent. Het geeft niks als je foliumzuur een langere periode slikt terwijl je nog niet zwanger wordt, je kunt dit veilig lange tijd gebruiken.
Een vollediger alternatief is een goede multivitamine voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Niet elke multivitamine is dan namelijk geschikt.
Let op: Er zijn twee soorten foliumzuur te koop. De synthetisch vorm en de actieve vorm. De synthetische vorm zit in de meeste soorten die je bij de drogist kunt kopen en jammer genoeg ook in de meeste multivitamine die speciaal voor zwangeren zijn.
Foliumzuur moet in het lichaam eerst worden omgezet naar het de actieve bruikbare vorm (folaat). Dit lukt alleen door het MTHFR gen bij 1 op de 2 mensen niet goed. En dit terwijl het actief folaat juist erg belangrijk is voor het embryo en de eikwaliteit.
Er zijn juist ook aanwijzingen uit onderzoeken dat niet goed verwerkt foliumzuur (ongemetaboliseerd) kan ophopen in de bloedsomloop en nadelige effecten kan hebben op de gezondheid.
Dus let op welke vorm je slikt. Geen foliumzuur maar 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Lees hier wat allemaal nog meer de voordelen zijn van een goede multivitamine als je zwanger wilt worden.
5. Andere supplementen: DCI en vitamine D
Er zijn onderzoeken gedaan naar de voordelen van bepaalde supplementen bij PCOS en zeker als het gaat om de verbetering van vruchtbaarheid. Twee wil ik in het bijzonder noemen en dat zijn DCI en vitamine D.
Waarom is DCI belangrijk als je PCOS hebt?
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS een significant lagere hoeveelheid D-Chiro-Inositol (DCI) in hun lichaam hebben. Ook is vastgesteld dat bij degenen met insulineresistentie (ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS) de Chiro-Inositols 6x sneller wordt uitgescheiden via urine vergeleken met gezonde vrouwen.
Een tekort aan DCI is een voorspellende factor en waarschijnlijk zelfs ook een veroorzaker van insulineresistentie. Insulineresistentie heeft weer invloed op je hormoonbalans en hierdoor op je vruchtbaarheid.
Resultaten van gebruik van DCI
Resultaten die geconstateerd zijn bij het gebruik van DCI door vrouwen met PCOS:
- Verbeterde insulinegevoeligheid als gevolg hierdoor onder andere:
• minder behoefte aan zoet
• minder last van stemmingswisselingen
• toegenomen energie
• emotionele stabiliteit
• gewichtsverlies met name rond de taille - Toename van ovulatie frequentie (toename van 300%)
- Toename progesteron niveau
- Afname van verhoogd testosteron niveau (zowel het totale als het vrije testosteron niveau) als gevolg hierdoor onder andere:
• vermindering van acne
• zachter worden/vermindering van overbeharing
• vermindering haaruitval
Vitamine D
Er zijn nog veel onderzoeken gaande naar de rol van vitamine D bij (on)vruchtbaarheid. Het verhogen van de vitamine D spiegel in je bloed lijkt sowieso zinvol te zijn. Het ondersteunt namelijk de productie van oestrogeen en progesteron en daarmee de kans dat je zwanger raakt en blijft.
6. Denk aan jezelf!
Ken je zo’n verhaal van iemand bij wie het niet lukte om zwanger te raken, maar op vakantie was het ineens raak? Ja, ik hoor deze verhalen vaak genoeg. En hoe komt dat… Er komen vaak meerdere factoren samen, maar je bent op vakantie vaak lekker ontspannen en misschien wel wat minder gefocust op je kinderwens. Allerlei andere stressvolle gebeurtenissen en activiteiten zijn er ook even niet zo aanwezig. En dat helpt!
Want wanneer jouw lichaam ‘stress’ ervaart maakt het cortisol en adrenaline aan. Dit is een normaal proces en dit kan je lichaam ook heel goed aan, als er maar ook voldoende ontspanning tegenover staat. En dit is vaak niet het geval.
Voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol wordt een ander hormoon gebruikt, namelijk progesteron. Hierdoor verlaagt de aanmaak van cortisol je progesteronspiegel. Deze is dus lager wanneer je lichaam veel stress ervaart. Verlaging van de hoeveelheid progesteron is nadelig omdat het diverse klachten kan veroorzaken en de kans op zwangerschap verkleint. Progesteron is namelijk erg belangrijk bij de innesteling van het eitje.
Dus zorg dat je voldoende ontspant. Plan vaker iets leuks met familie of vrienden, neem een lekker warm bad of laat je masseren.
En zorg voor voldoende slaap! Dit doe je door op tijd naar bed te gaan, ervoor te zorgen dat je kamer donker is en je niet vlak voor het slapen nog met je telefoon, tablet of laptop bezig bent (hier moet ik zelf ook nog aan werken ;))
Want als je alleen druk aan de slag gaat met de vorige tips, dan ben je als je niet oppast nergens anders meer mee bezig. En dat werkt dus juist averechts.
Zwanger worden blijft boven alles ook een wonder van de natuur. Naast de optimale omstandigheden en een gezonde hormoonhuishouding (van jullie beiden), heb je ook nog steeds wat geluk nodig. Dat dwing je wel makkelijker af als de andere factoren zo optimaal mogelijk zijn!
Wil je deze tips later nog eens teruglezen? Download dan onderstaand ebook. Hierin heb ik deze en nog extra tips voor je samengevat.
Helaas mag ik vanwege regelgeving hier geen directe producten noemen of links plaatsen naar specifieke producten. Heb je een specifieke vraag dan kun je een bericht sturen en help ik je graag verder.